Potocznie mówiąc refluks jest to zarzucanie zawartości żołądka do przełyku i tak naprawdę okazjonalnie każdy z nas ma z tym odczynienia. Natomiast o chorobie refluksowej mówimy wtedy gdy dolegliwości utrzymują się przez dłuższy czas lub się nasilają. Dzieje się tak zazwyczaj wtedy gdy błona śluzowa pokrywająca przełyk wchodzi w reakcje ze zbyt dużą ilością soku żołądkowego, który zawiera w swoim składzie kwas, enzymy trawienne i wiele innych składników. Błona śluzowa zwyczajnie nie jest na to przygotowana i nie radzi sobie z takim stanem przez tak długi czas.
Przyczyny choroby refluksowej
Innych przyczyn choroby można upatrywać również w zaburzeniach pracy zastawki mięśniowej, która łączy przełyk z żołądkiem. Prawidłowo funkcjonująca zastawka rozluźnia się i przepuszcza pokarm do żołądka, a później kurczy się i nie pozwala na cofanie się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Pomaga jej w tym mięsień zwany zwieraczem dolnym przełyku. Jeśli zastawka mięśniowa nie pracuje właściwie to kwaśna treść pochodząca z żołądka cofa się do przełyku, powodując tym samym podrażnienie i uszkodzenie błony śluzowej, która go pokrywa. Wtedy właśnie mówimy o chorobie refluksowej lub refluksie żołądkowo- przełykowym.
Chorobę również wywołać mogą przedostające się części treści żołądka nad przeponę, do klatki piersiowej przez otwór znajdujący się w przeponie. To prowadzi do gorszej pracy dolnego zwieracza przełyku i powoduje, że sam przełyk nie opróżnia się właściwie. Również niedobór wydzielania śliny może przyczynić się do pojawienia objawów typowych dla choroby refluksowej. Ślina bowiem działa silnie zobojętniająco na kwaśną treść żołądkową. Kiedy mamy jej niedobór środowisko jest zbytnio zakwaszone.
Inne czynniki mające wpływ na rozwój choroby refluksowej
Jest jeszcze mnóstwo innych dodatkowych czynników mających wpływ na rozwój tej choroby. Przede wszystkim leki stosowane u chorych z nadciśnieniem tętniczym i chorobą niedokrwienną serca, które zaburzają pracę dolnego zwieracza przełyku lub zwalniają jego oczyszczanie. Ponadto spożywanie tłustych lub smażonych potraw, picie mięty, jedzenie owoców cytrusowych, potraw pikantnych czy nawet jedzenie dużej ilości czekolady może prowadzić do obniżenia ciśnienie dolnego zwieracza przełyku, a ten do cofania się treści żołądkowej. Pojawieniu się refluksu sprzyja również palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, otyłość, ciąża. noszenie obcisłej odzieży oraz urazy klatki piersiowej.
Statystyka cierpiących na refluks
Średnio na chorobę refluksową cierpi około 4 do 7% osób dorosłych. Dotyka ona osób w każdym wieku bez względu na płeć. Częstość jej występowania zwiększa się w grupie osób powyżej 40 roku życia i kobiet w ciąży.
Jednak choroba refluksowa dotyka również dzieci, a nawet może wystąpić u niemowlaków..
Czyli można sobie na refluks zarobić przez cale życie? Są jakieś sygnały ostrzegawcze zanim będzie za późno i np. całkiem będę musiał dostawić smażone udka itp.?
Smażone nawet przy zdrowym żołądku nie jest za zdrowe i lepiej takich dań unikać. Poza tym wiele problemów z układem pokarmowym jest stres. Przy takich dolegliwościach szczególnie ważna jest dieta, a podobno dobry wpływ na łagodzenie objawów ma miód Manuka. I standardy jak siemie lniany czy nawet herbata z lipy.